Cover image

Waarom responsive webdesign zo belangrijk is

D

De meesten weten het waarschijnlijk nog goed: de komst van de computer met daarop de uitvinding die menig leven van ons heeft veranderd: het internet. Iedereen die zich de trotse bezitter van een desktop met internet mocht noemen, zat voortaan te surfen voor een grote monitor. Elke monitor had destijds nagenoeg dezelfde afmeting. Webpagina’s die in deze tijd in snel tempo werden ontworpen, paste het formaat van hun site dan ook aan naar de breedte van het beeldscherm. Erg handig natuurlijk, maar de digitale revolutie raasde ondertussen gewoon verder.

Met de komst van de smartphone en de tablet kwamen deze websites echter in de problemen. Wanneer je een pagina bezocht op een van deze toen der tijd hypermoderne apparaten, werd je een onhandige pagina voorgeschoteld waar je veel tijd kwijt was met het zoeken naar de juiste informatie. Dit kwam door de grootte van het beeldscherm. De route die je moest afleggen om je uiteindelijke doel te bereiken was te lang. De tijd naar een conversie was dus een stuk langer dan op een desktop. Al snel werd er een conclusie getrokken: Websites waren als mobiele versie een stuk minder gebruiksvriendelijk dan de desktopvariant. Op dit punt werd er een nieuwe behoefte geboren: responsive webdesign.

Wat is responsive design?

Responsive webdesign is bedoeld om aan de hand van aangepaste ontwerpen voor verschillende soorten schermformaten en apparaten een zo optimaal mogelijke gebruikservaring te bieden. Hierbij is het erg belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de beschikbare schermruimte, zodat de website voor elk type scherm snel en overzichtelijk blijft.

Responsive webdesign draait dus om de schaalbaarheid tussen verschillende soorten apparaten om zo de perfecte gebruikservaring te creëren.

Hoe werkt responsive webdesign?

Wanneer je een responsive website gaat opzetten, zijn er verschillende mogelijkheden. Een responsive website bestaat uit drie of meer breakpoints. Dit zijn punten waar de website verspringt naar een ander ontwerp, bijvoorbeeld van het ontwerp van de tablet-versie naar die van de desktop. Hoe meer breakpoints de website bevat, hoe beter de website meeschaalt naar het formaat van het scherm.

Responsive webdesign is essentieel

Dankzij de explosieve groei van het gebruik van de mobiel en de tablet, is responsive webdesign tegenwoordig belangrijker dan ooit. Een responsive website is bijna niet meer weg te denken uit het moderne internetverkeer. Er zijn drie redenen waarom een responsive ontwerp essentieel is voor de website van je bedrijf.

1. Gebruikservaring

Wanneer het lastig is om voor een bezoeker om de gewenste informatie te vinden, wordt er al snel afgehaakt en voor de concurrent gekozen waarbij dit doel makkelijker te bereiken is. Met responsive webdesign wordt het voor de bezoeker mogelijk gemaakt om een doel snel te bereiken, ongeacht welk apparaat gebruikt wordt. Hierdoor zal de kans op een conversie worden vergroot.

2. Look & Feel

Naast het feit dat je website gebruiksvriendelijker wordt, ziet responsive webdesign er vaak een stuk netter en beter verzorgd uit dan een standaard desktop-pagina. Wanneer een bezoeker de website opent via mobiel, is de eerste indruk beter bij een op maat gemaakt ontwerp, speciaal voor het type apparaat wat wordt gebruikt. Ook hierdoor zijn mensen minder snel geneigd om af te haken.

3. Mobiele Revolutie

De moderne mens heeft een smartphone en wil hier overal mee kunnen browsen. Het aantal gebruikers van mobiel internet bedroeg in 2014 ruim 25% van het totale internetverkeer en maakt ook in 2015 een explosieve groei door. Hierdoor wordt het vanzelfsprekend veel belangrijker om mobiele optimalisatie prioriteit te geven. Een responsive website is dus een must om de behoeften van de hedendaagse internetgebruiker zo goed mogelijk tegemoet te komen.

4. Zoekmachines

Ook Google houdt rekening met responsive design. Wanneer uw website geschikt is voor alle gebruikers zal uw website beter gepositioneerd worden in de zoekmachine.

 

Meer weten?

Allyourmedia is specialist in responsive webdesign. Wilt u meer weten over de mogelijkheden of heeft u vragen? Wij leggen het u graag uit!
Neem vrijblijvend contact op of bekijk een van onze cases.

Meer cases over responsive webdesign?

Bekijk ons werk

Allyourmedia

Kerkhofsweg 1
7451 BG Holten

Contact

info@allyourmedia.nl
026 20 22 144

Start uw project

Bent u overtuigd van onze aanpak en klaar voor de start van uw project? Maak dan nu een afspraak met ons of neem contact op voor meer informatie.